miercuri, 27 martie 2013

CENACLUL MERGE DUMINICĂ LA PREDEAL!


DRAGI MEMBRII AI CENACLULUI, AICI VOM CÂNTA DUMINICĂ!  

  MĂRTURIA UNUI TURIST ANONIM:
  Am vazut multe biserici si catedrale. Si in tara si in alte parti. Aceasta biserica este una dintre cele mai frumoase biserici pe care le-am vazut. Iar dintre bisericile ortodoxe cred ca este printre cele mai frumoase. La prima vedere, ceea ce frapeaza este arhitectura cladirii. Este o arhitectura moderna, nu clasica, desi respecta toate regulile de impartire a unei biserici ortodoxe. La intrare, in partea stanga a usii principale de acces este o fotografie si numele ctitorului bisericii: este un copil. Probabil ca parintii au donat banii in numele copilului. Usile de lemn sunt maiestrit cioplite. 

  Cu siguranta un mester bun a putut sa faca asa ceva. Apoi… este o biserica foarte bine luminata, deoarece are geamuri foarte mari. Geamurile, desi sunt situate in partea de sus, sunt foarte mari, atipic pentru o biserica ortodoxa, astfel permitand luminii sa intre din belsug. Se vede ca biserica a beneficiat de fonduri indestulatoare. Nimic nu este facut cu zgarcenie. Candelabre foarte frumoase, probabil minunate seara cand sunt aprinse, impodobesc biserica. Pe stanga si pe dreapta jilturi impunatoare, sculptate maiestrit, de lemn, au trecute pe spatar numele celui caruia apartin: cel care a donat bisericii bani, asa incat noi sa ne putem bucura azi de aceasta frumusete. In mod cert donatiile au fost consistente, chiar foarte consistente.
 Dar ceea ce mi-a placut cel mai mult, pe langa faptul ca biserica este foarte mare in interior si foarte bine luminata in mod natural, a fost pictura de pe pereti.
Absolut tot interiorul bisericii este pictat. Impecabil! Cred ca pot spune aceasta deoarece am tangenta cu lumea artei si fac deosebirea intre ceva bun si ceva exceptional. Aici este vorba de ceva exceptional. Culorile, fara sa fie stridente, sunt vii. Tonurile de rosu si albastru sunt exact atat de intense incat sa nu para tipatore, dar sa dea lumina si stralucire interiorului. Ingeri, sfinti, Cristos, toate sunt minunat redate si pictate.