sâmbătă, 9 noiembrie 2013

HRAMUL SF.NECTARIE DIN EGHINA LA T.B.C. SIBIU

Astăzi, la Hramul Bisericii din curtea Spitalului T.B.C. din Sibiu, Sfântul Nectarie din Eghina, la acest mare praznic, am simţit încă o dată, că cea mai frumoasă podoabă a Bisericii sunt Sfinţii ei, în care au rodit darurile Duhului Sfânt, pe care ei le-au cultivat cu multă credinţă şi stăruinţă în fapte bune. Această frumuseţe a lucrării harului Preasfintei Treimi în oameni se vede în primul rând în ziua de pomenire a Sfinţilor. Pr.Cătălin ne-a vorbit de cei ce au predicat Evanghelia lui Hristos pe pământul ţării noastre, începând cu însuşi Sfântul Nectarie, despre misiunea sa binecuvântată în lume, despre pilda răbdării şi Evanghelia din această zi. În această zi binecuvântată, am înţeles
de ce creştinismul românesc are rădăcini adânci în sufletul poporului şi rugători în ceruri, cum prezenţa Duhului Sfânt în om lucrează sfinţirea lui. Părintele ne explică, cum prin identitatea fiecărui sfânt pomenit într-o zi din calendar, şi comuniunea tuturor sfinţilor veniţi azi la această biserica atât de dragă nouă, lucrează Duhul Sânt, cum Mântuitorul Nostru Iisus Hristos i-a pregătit pe ucenicii Săi să înţeleagă taina Bisericii, aşa ne învaţă pe noi preoţii noştri sfinţi, că la cuvântul bun trebuie să adăugăm şi fapta cea bună de ajutorare a semenilor, de alinare a suferinţei şi singurătăţii lor, de schimbare a stării lor de întristare într-o stare de bucurie şi de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru toate câte le primesc. 
Ne bucurăm împreună cu celelalte neamuri ortodoxe de comuniunea euharistică şi împărtăşim aceeaşi învăţătură de credinţă. Dar avem propriul nostru loc pe pământ de unde privim către cer, cu dorurile, împlinirile şi încercările noastre. Cerul este deschis tuturor neamurilor, dar ştim că Maica Domnului şi sfinţii lui Dumnezeu ne ajută pe fiecare dintre noi să creştem în duh şi, totodată, ne iubesc aşa cum suntem, cu limba şi tradiţiile noastre, pe care le ştim de la moşii şi strămoşii noştri.
Ne-am rugat împreună, am simţit dragostea Sfântului Nectarie, am simţit bucuria tuturor Sfinţilor prezenţi la această mare sărbătoare.
Membrii Cenaclului Lumină Lină, dornici de misiune creştină, conştienţi fiind că fiecare din noi are menirea de a înmulţi darurile primite de la Dumnezeu, s-au deplasat în localitatea Sărmaş, să aducă bucurie oamenilor. Astfel, prin puterea pe care o primesc de la Dumnezeu, într-un mod unic, ca nişte copii ai cerului împlinesc Sfintele Scripturi într-un mod firesc, iubirea semenilor este legea lor de mişcare. Sufletul lor se prelinge în lacrimi de bucurie, jertfa lor străluceşte într-un zâmbet, pregătind GALA 200 a Cenaclului Lumină Lină la Sărmaş.


                                                                                      Monica Armenciu