sâmbătă, 8 iunie 2013

DIALOG CU PĂRINTELE CĂTĂLIN: "'MÂINE VOM FI LA CHINTENI- CLUJ! ȘI VA FI FRUMOS!"

''CENACLUL E MAI IMPORTANT DECÂT ORICE PELERINAJ, DECÂT ORICE ASISTENȚĂ ȘI FILANTROPIE SOCIALĂ!"
de CIPRIAN NEDELCU
-          Cum va fi la Cluj?
-          Sper că bine. S-a alcătuit totuși o echipă. Nu este cea mai puternică formulă a Cenaclului, dar va fi minunat... O să ne comportăm exact ca și cum am fi în formulă completă. Important să fie cu noiDuhul Sfânt. Restul, atunci totul este posibil.
-          Ce sperați de la Chinteni?
-          Speranțele sunt puse în noi. Ei, oamenii ne așteaptă să dăm totul pentru ei. Nu noi așteptăm de la public, ei trebuie să aștepte de la noi. Creștinii ortodocși de astăzi sunt sfioși. Ei trebuie relansați în esențial. Pare așa o prăpastie între mesajul nostru și celal lumii. Unii slujitori ai Bisericii au creat această prăpastie. Au zis că tot ce e lume e diavol. Și uite așa s-a pierdut contactul cu masele de oameni. Cenaclul are un rol mai puternic decât orice pelerinaj, decât orice asistență socială.  Reînvățam comuniunea și pe oameni ca să cânte, să fie mai deschiși, mai accesibil  spre marilor valori. Nu doar o carne de tun pentru fermecători, ghicitori și apostați. Așa cum ne lăsăm... Și fugim toată ziua la masluri...  Au nevoie de ridicare. Îi învățăm nu să fie pietiști, că să regăsească drumul spre Sfânta Liturghie.
-          Pe ei, pe oamenii simplii?
-          Tocmai pe ei. Pentru că aici e miza României și a Bisericii. Dacă nu ne reînsuflețim obștile de credincioși, mergem la ieranare. Suntem din
nou în catacombe. Paralizați... De inerțiile noastre și de lipsa de lipmezime a unor sacerdoți care cred că a împlini tipicul e totul. Că vorba aia „Duhul Sfânt suflă unde vrea...” Nu e așa. Să mai facem ceva în plus. Viață nu ziduri poleite cu aur. Viață de obște. Liturghie de după liturghie.
-          La Chinteni e rost de așa ceva?
-          Da, datorită acestei doamne primar Lucia, repet un om de excepție. Un om al faptei, al asumării valorilor. Un om pe care părintele din localitate trebuie să o păzească cu prețul vieții. Și dânsul, și noi, și comunitatea. Astfel de oameni sunt rari...
-          Ce anticipați?
-          Entuziasm! Asta pentru că acum când mă întrebi, noi ar fi trebuit să fim și la Huedin. Dar unii ne-au barat calea... Habar nu am de ce? Probabil de prea multă colegialitate și unitate întrefrați. Dar, îi iertăm și le promitem că într-o zi vom ajunge și acolo. Așa,cum ajung frații din Mitropolia Ardealului la cei din Mitropolia Clujului. Pe jos, în microbuz, cu trenul, cu orice. Și cum vom ajunge mâine la ora 16 în dragul nostru Chinteni. Maica Domnului cu noi!
FOTOREPORTAJ CHINTENI!
IMAGINI DE ROMÂNI HARNICI: