Dorind a da o bună rânduială și înțelegerii a lucrării lui Dumnezeu în slujbele bisericii noastre și mai ales pentru faptul că în ultimul timp se remarcă faptul că marea majoritate a celor ce vin la săvârșirea Tainei Nunții și a Botezului ortodox au un comportoment aproape lipsit de sacralitate, ceea ce dovedește o oarecare îndoială sufletească vizavi de lucrarea Sfântului Duh în aceste slujbe, am hotărât a scrie o broșură-certificat, pe care toți cei doritori de bună rânduială creștină o vor citi și se vor angaja să respecte cerințele ei.
Părintele C.
CE TREBUIE A ȘTI DESPRE TAINA CUNUNIEI
1) Căsătoria este Taina in care, unui barbat si unei femei ce se unesc liber in casatorie, li se da prin preot harul Sfantului Duh. Cei doi devin prin aceasta Taina un singur trup. Casatoria ca legatura pe viata intre un barbat si o femeie, se intemeiaza pe faptul ca numai impreuna alcatuiesc umanitatea completa.2)Savarsitorul Tainei este episcopul sau preotul. Primitorii sunt doi crestini ortodocsi de sex diferit, care nu se afla intr-un grad de rudenie apropiat. Cei care urmeaza sa se casatoreasaca trebuie sa dovedeasca preotului ca au botez valid si ca au indeplinit conditiile pe care le prevede statul pentru incheierea casatoriei civile.
PREGĂTIREA PENTRU CĂSĂTORIE
1. Este indicat ca mirii să beneficieze înainte de căsătorie de o sovedanie cât mai amănunțită. în cazul în care cei doi miri nu au păstrat curățenia trupească până la nuntă ei nu vor fi împărtășiți cu Sfintele Taine.CANONUL 67 APOSTOLESC: ”Curvia nu este nuntă, ci început de nuntă. Cei ce trăiesc în curvie ori să se despartă, ori să renunțe la acest păcat”
2. Mirii să-și stabilească un singur duhovnic cu care să discute toate problemele legate de organizarea nunții și cele de după săvârșirea acestei sfinte rânduieli.
3. Amândoi mirii să fie creștini ortodocși practicanți.
4. Nu se admite căsătoria cu cel de altă religie, decât în cazul în care cel ce nu este asemenea nouă se va converti la ortodoxie.
5. Nu se admit căsătorii între frați, veri primari sau doi frați cu două surori.
6. Nașii trebuiesc a fi creștini ortodocși practicanți.
7. Alegerea nașilor făcută doar pentru folosul financiar este strict-interzisă.
CUM NE ÎMBRĂCĂM PENTRU SFÂNTA SLUJBĂ A CUNUNIEI
1. Mirele și mireasa trebuies a judeca că prezența lor la Sfânta Biserică va fi una în fața Domnului Iisus Hristos.2. Mireasa va veni îmbrăcată în alb sau în straie românești, nemachiată, nefardată și cu unghiile curate. Nu se admit bijuterii, lanțuri de aur, afară de sfintele verighete care vor fi puse pe deget.
3. La fel și mirele să se îmbrace curat, sau în straie românești, nu în haine de firmă. Banii aruncați pe preăgtirea nunții mai bine să fie dați săracilor, aceasta însemnând un pas cu dreptul în căsnicia creștină.
4. Aceeași ținută să fie respectată și la masa ce urmează slujbei religioase.
5. Nuntașii și nașii să fie și ei îmbrăcați la fel.
6. Mirii și nașii au obligația de a anunța pe viitorii nuntași de cerințele ținutei vestimentare la nuntă. În invitația pe care o vor trimite celor dragi vor face și aceste importante precizări.
CANONUL 13 AL SINODULUI DIN GANGRA
Dacă femeia ar purta în locul îmbrăcămintelor femeiști pe cele ale bărbatului (pantalon și alte asemenea) anatema să fie. La fel spune și canonul 62 al sinodului 6 Ecumenic.
MACHIAJUL SAU CÂND DRACII SAR PE FAȚĂ
Machiajul, vopsirea unghilor și cerceii purtați de femei aduc satisfacție diavolului. Deși, omul nu-i vede pe draci, Sfinții Părinți văzându-i cu ochii lor și aceasta pentru că erau sfinți și li se deshideau priveliștile lumii de dincolo de noi, au remarcat că dracii se adună lângă femeia machiată, rujată, cu unghii vopsite și purtătoare de bijuterii. Dracii sar peste fața acelei femei și o sărută, atât le este de drag machiajul și purtarea de bijuterii. Parfumurile le fac bine, se simt tămâiați, așa cum sfinții se tămâiază în Biserică.Dracii încep a cânta de bucurie atunci când femeile stau în fața oglinzii și se preocupă de estetica feței lor. Dracii apasă pe creioanele dermatografice și suflă în prafurile de vopsele pentru ochi. Apoi, inventează noi și noi modele de aranjament, idei pe care le stracoară în mintea femeilor și tinerelor ce vor să placă mai mult lumii și nu lui Dumnezeu.
În momentul în care femeia iasă fardată din casă, dracii pornesc și ei alături de ea. Apoi sar pe bărbați, pe tineri, mai întâi pe umrul lor, apoi pe mădularele lor și intrând în mintea acestora încep a le vorbi ca acest lucru înseamn frumusețe, iar păcatul trupesc cu astfel de făpturi nu-i nimic altceva decât o mare iubire. Scoarța cerebrală a bărbatului primește excitații, care apoi se transmite în tot corpul, ducând la pofete necuvincioase și la scurgeri desfrânate. Dar și femeile au ajuns astăzi să simtă plăcere la vederea altor femie machiate, pe care le iau drpet model de frumusețe, smintindu-se și smintind la rândul lorpe alții.
CE FACEM ÎN TIMPUL SLUJBEI?
1. În timpul slujbei mirii vor sta în fața mesei de cununie, alături de nași și de copiii care poartă lumânările. Ceilalți nuntași vor sta în spatele mirilor sau în strane.2. Din momentul de începere a slujbei sfătuim a nu circula nimeni prin biserică sau a ieși afară, numai în caz de mare nevoie.
3. Nu se mestecă gumă, nu se vorbește și fiecare caută a sta la locul său.
4. În timpul citirii Sfintei Evanghelii toat lumea se ridică în picoare. La fel și la celelalte rugăciuni importante.
5. Din momentul intrării în Sfânta Biserică este interszis a vorbi unii cu alții.
6. La sfârșitul slujbei toată lumea se închină, sărută icoanele principale ți se retrage în liniște din biserică.
CUM NE COMPORTĂM LA MASA DE NUNTĂ
1. Masa de nuntă trebuie să fie decentă, cu trei feluri de mâncare și nu mai mult.2. Masa începe și se sfârșește cu rugăciune.
3. Este păcat a dansa și a asculta muzică nepotrivită.
Părintele Cleopa: Aceasta este regula canonică a celor ce se căsătoresc, rânduită de Sfinţii Părinţi ai Bisericii Ortodoxe, pe care cei mai mulţi creştini o calcă în zilele noastre spre a lor osândă. (După Hristoitia, Bunul Moral al creştinilor, cap.26, pp. 67-69, de Sfântul Nicodim Aghioritul). Cei ce împlinesc aceste reguli creştine la căsătorie primesc binecuvântare de la Dumnezeu şi duc viaţă liniştită în familie şi cu bună sporire în toate. Iar cei ce calcă rânduiala Bisericii la căsătorie duc o viaţă cu multe ispite. După rânduiala Bisericii, nu se fac cununii sâmbătă seara, spre ziua Sfintei Duminici. Unii fac nuntă cu scop de câştig, spre a dobâni daruri şi sume mari de bani, schimbând Taina Nunţii, rânduită de Dumnezeu în rai, în prilej de desfrânare, de sminteală şi de câştig pierzător de suflete, spre a lor osândă. Un alt păcat fac tinerii care se cunună la biserică numai de ochii lumii, nu pentru naşterea de copii, ci spre plăcere trupească şi fac cununie şi petrecere în sfintele posturi, când nunţile sunt oprite.
PĂRINTELE CLEOPA DESĂPRE LĂUTARI LA NUNTĂ:
Ce pui pe dracul sa cante la taina lui Hristos ? Cine te-a invatat ? Care-s lautarii nuntii ? Stiti voi ? Dascalii bisericii si coristii. Nu dau voie canoanele Bisericii ca nunta sa se faca cu lautari.
Preotul, dupa ce i-a cununat pe tineri si a terminat Sfanta Liturghie, daca este invitat la nunta, la masa de cununie, sa vina. Mirele si mireasa, de la biserica pana acasa, merg cu cununiile pe cap.
Unde se pune masa de cununie, mirele sa stea in dreapta preotului cu socrii mari si mireasa in stanga cu socrii mici. La masa de cununie trebuie sa se serveasca numai trei feluri de bucate si trei pahare de vin, mai mult nimic, iar in timpul acesta preotul trebuie sa dea porunca dascalilor si coristilor sa cante randuielile de la nunta si alte slave potrivite de la slujbele bisericesti, care se cuvin la aceasta sfanta si mare Taina a nuntii.