luni, 28 aprilie 2014

PĂRINTELE CĂTĂLIN: AMINTIRI CU CĂRȚI DE POVEȘTI ȘI APA RECE DE LA FÂNTÂNĂ (II)

 JURNALUL PURITĂȚII (II)
BISERICA URSULINELOR.

   Pe cărți dădeam destui bănișori. Poate că toate economiile mele. Un copil în anii 80 să nu vă închipuiți că putea avea prea mulți bani. Acolo 25 de lei, sau poate ceva mai mult. Nu țineam la bani, nu doream să îi am, dar îmi plăcea să mă ascund de lume la umbra coperților de carte. Noaptea visam că citesc în vârful teiului din spatele casei. Ziua mă urcam în pervazul geamului din sufragerie și răsfoia cărți de povești.
Câteodată ningea. Și acolo,la geam, rezemat pe o pernă mare, visam cu ochii deschiși. Îmi închipuim că fulgii de nea sunt îngeri travestiți în simplitate. Că din când în când, ca un semn de smerenie, Dumnezeu îi materializează în acești soli de apă înghețați. Îmi aruncam ochiipe carte,mai citeam trei sau patru pagini, apoi iarăși îmi împlântam privirea în debandada ninsorilor divine. Așa treceau orele. Una, două, trei... Ceasuri de suav mister și de caldă dăruire. Nu înțelelgeam nimic nimic din legile naturii, nu doream să știu nimic din ecuațiile astronomice ale vremii. Nu forțam cu nimic misterul. Îl lăsam pur și simplu ca săexiste. Fără bănuieli și curiozități raționale. Știam că orice explicație,sau orice fenomen pus la microscop nu face decât să limiteze strălucirea tainelor cerești.
CASA PĂRINTEASCĂ...LOC DE REVERIE ȘI VIS
 Pe strada mea se află și acum Biserica Ursulinelor, iar lângă Liceul Pedagogic, școala la care am învățat încă din clasa întâi. Ce triste îmi păreau zilele de spetembrie, când reîncepea școala. Îmi plăceau lecturile, dar nu eram prietenul lucrurilor impuse. Vara, în luna iunie, când se apropia vacanța eram cel mai vesel copil. Zburdam prin coridoarele școlii, mă jucam fericit, noaptea fugeam afară din casă ca să privesc stelele, alteori admiram frunzele cu verdele lor aprins și înfiorat așteptam orele de mister ale vacanței de vară. Mă visam înotând prin Marea Neagră sau pe malul râului Ampoi din Șardul bunicilor mei.   
LICEUL PEDAGOGIC...ȘCOALA MEA PRIMARĂ
 Acolo, la țară era totul, viața, veselia, copiii, prietenii mei buni, vecinii, cântecele folk, chitarele plesnind de melancolie, concertele cenaclurilor ad-hoc, mici spectacole ce se țineau ca o șezătoare la poartă și care țineau de la orele serii până noaptea târziu. Mi-era dor de apa rece din fântână și de ulcica legată cu lanț de cuiul înfipt în acoperișul acestei fântâni, din care îmi adăpam setea, dorurile și visele de fericire. (VA URMA)

ȘI DOUĂ POEZII SCRISE RECENT...
COPILĂRIE

Ca  stuparul ce caută miere,
Într-un stup cu albine cărunte,
Vreau să aflu a da și a cere,
Idealul trăirii mărunte.

Ca un cal care- își calcă pe frâu,
Pe un câmp de mohor și de pace,
Vreau să aflu cum poate un râu,
 Să se scurgă înainte când tace.

M-aș încinge cu spada la brâu,
Să pornesc la turnirul cetății,
Dar mai lesne mi-e bobul de grâu,
Și o pace pe inima vieții.

Și prin nopți aș fugi să îmi las,
Într-o peșteră tot ce mă doare,
Să îmi pierd și năvalnicul pas,
Și din urme să faceți o floare.

CAII 
Timpul a ajuns în sânge,
Crucile se ard  deal,
Iar românul greu mai plânge,
Caii noștri din Ardeal,

Noi cerșim un colț de pâine,
Și ne înnecăm la mal,
 Nu există azi, nici mâine
Pentru caii din Ardeal.

Unii au venit din stepă,
Ca un val căzând pe val,
S-au făcut stăpâni și lepră,
Peste caii din Ardeal.

Slugărim pe toți străinii,
Am ajuns în utlim hal,
Iată ei, vor fi stăpânii,
Cailor de prin Ardeal.

Dormi române, dormi pe cale,
 După cel din urmă bal,,
Apoi mergi  să-ți vinzi cu jale,
Caii tăi de prin Ardeal.