duminică, 20 aprilie 2014

TOMA CEL DIN DUBIUL IUBIRII

HRISTOS A ÎNVIAT!

FOTO:AZI LA ÎNVIERE
   A fost frumos de Paști. Lumea încă mai vine la biserică...cu toate că de vreo două mii de ani „proletarii” rațiunii, se tot străduiesc să-i sape groapa Înviatului și tot nu reușesc să-L îngroape pe de-a-ntregul.
   Despre Toma Geamănul, apostolul cel dilematic, o legendă străveche povestește că mâna-i rămase roșie de sânge până la moarte. Legendă adevărată sau simbol, acestă întâmplare a “necredinței” sale, ne arată că și îndoiala poate fi un mod de a răpune viața cuiva. Toma nu este nici măcar un necredincios classic. El, în momentul îndoielii sale, este doar un om banal. Iar omul banal e mereu un fricos. Trăiește sub spectrul răului iminent. Este în cumpănă de fiecare data și bănuiește pe toți cei din jurul său de rele intenții. Fiecare veste, fie ea chiar bună, i se pare un dubiu. Fiecare vorbă, fie ea și plină de adevăr, i se pare o minciună. Și de cele mai multe ori, un astfel de om fuge chiar și de adevăruri. Fuga îi rămâne singurul aliat, așa cum lui Toma, cele opt zile de dilemă, I-au fost mai mult decât o cruntă sfâșiere interioară, i-au fost o moarte sufletească.

   Lumea e plină de astfel de morți. Oameni morți sufletește și care caută să îl îngroape într-o groapă obscură pe marele Înviat. Pe Cel pe care niciun mormânt nu-l poate cuprinde. Pe Iisus Hristos. Cel despre care, până la urmă, trezindu-se din depresia sa , Toma a exclamat: Domnul meu și Dumnezeul meu!

Adevărat a Înviat! 
PĂRINTELE CĂTĂLIN