vineri, 31 iulie 2015

SFATURI PRACTICE (II) CUM SCĂPĂM DE CLEVETIRE

Imagini pentru clevetirea aproapelui
SFATURI PRACTICE DE VIAȚĂ: CUM SCĂPĂM DE OAMENII CARE VORBESC MULT

1.       Nu te arăta interesat de orice vorbă. Ascultă doar dacă cineva e sincer și vorbește de Dumnezeu.
2.       Omul care aduce în discuție problemele altuia este clevetitor. Depărtează-te imediat de unul ca acesta.

3.       Nu-i asculta pe cei ce se arată dornici de dreptate omenească, pe cei ce se arată îngrijorați de soarta țării, a străzii tale, a familiei tale. Oamenii mai mult știu a se lamenta, dar niciodată nu oferă soluții practice pentru ieșirea din impas. Vorba ta să fie fapta sau nimic.


4.       Fi iertător cu toți și bun la suflet. Când cineva însă îți spune că ești prea bun, nu îi da crezare. Unul ca acesta este plin de mânie în inimă, și invidios pe starea ta împăciuitoare, dorește să te coboare în păcat, supraestimându-ți virtuțile.
Imagini pentru diavolii clevetirii
5.       Nu crede în vorba omului care nu se roagă, dar vorbește de Dumnezeu toată ziua. Lasă-l în pace să facă teologie și nu-i lua în seamă vorbele. Prietenii tăi să fie oameni ai rugăciunii și practicanți ai credinței.
6.       Nu sta la ospețe cu cei care sunt atei și indiferență. Ei te vor purta în clevetire, iar din clevetire se naște apoi vrajba. Caută prietenii cu oameni sinceri interesați de mântuire.
7.       Nu te încrede în lăudătorii tăi de astăzi. Ei îți cunosc slăbiciunile și caută să te cuprindă de slavă deșartă. Când ești lăudat adu-ți aminte că doar datorită Bunului Dumnezeu ai reușit să faci ceva bun și că talantul tău este 100% dăruit de Duhul Sfânt.
8.       Vorbește cât mai puțin la telefon. Nu întinde vorba cu oamenii, că din pricini mici s-au născut apoi clevetiri mari. Fi scurt, la obiect și încredințează-te voii lui Dumnezeu.
9.       Nu nădăjdui în adunări nedrepte. Nu te încrede în aplauzele celor care se înduioșează pe moment de vorbele tale, mai ales atunci când vorbești de Biserică și de o viață virtuoasă autentică. Bucură-te când cei ce te ascultă acum, mâine vor pune ei înșiși în practică o parte din vorbele tale.

10.   Tăcerea e de mute ori de aur. Cel ce o dobândește, fericit va fi!