O bunicuță vă invită la POST! |
1. Vorbiți pe îndelete chiar astăzi cu soția sau cu copiii, sau dacă sunteți singuri chiar cu propriul suflet și hotărâți să țineți cu toții Postul Mare.
Față de om postitor-90 de ani |
3. Faceți aprovizionare cu cartofi, salată, varză, morcovi și fructe proaspete.
4. Aduceți-vă aminte ce bune erau mâncărurile din copilărie, mai ales cele de la sat: Ciorba de fasole, fasolea bătută cu murături, cartofii fieți în cuptor cu puțină margarină, tocănița de cartofi, pastele cu pesemt și zahăr etc. Și uite așa trecea Postul Mare și noi eram sănătoși...
5. Faceți în fiecare seară un mic canon de 7 rugăciuni dacă nu aveți duhovnic care să vă îndrume spre un acatist anume. În CARTEA DE RUGĂCIUNI- sunt recomandate rugăciunile de seară. CARTE DE RUGĂCIUNI- găsiți în orice biserică.
Ei au fost bunicii mei! Și posteau! |
6. Cumpărați o Psaltire Mare, și dacă vă simțiți bine citiți dimineața doi psalmi mai înainte de a pleca la servici. Puneți Psaltirea la îndemână, eventual în bucătărie unde poate serviți un ceai și în zorii zile citiți în ordine psalmii. Luni-Psalmii 1-2: Marți: Psalmii 2-3 ș.a.m.d.
Și eu am postit și sunt senin! |
8. În POSTUL MARE sâmbăta se fac pomeniri ale morților. Dacă nu aveți biserică la îndemână, unde să se facă pomeniri, atunci în fiecre sâmbătă la ora 9 aprindeți patru lumânări și ziceți de patru ori rugăciunea TATĂL NOSTRU pentru cei ce v-au fost dragi. Duminica, sub nici o formă să nu lipsiți de la Sfânta Liturghie. Doamne, ferește, numai dacă suntem bolnavi...
9. Faceți jertfe în post. Dați de mâncare săracilor. Nu vă mai gândiți la bani, că nu suntem chiar așa de săraci. Dați milostenii, cu bănuțul cu sufletul, cu vocea, cu inima. În fiecare săptămână a postului să aveți o realizare.
10. Spovediți-vă măcar de două ori în post. Împărătșiți-vă tot de două ori sau după cum vă dezleagă duhovnicul. Mergeți la duhovnici care vă cunosc bine și vă înțeleg neputințele. Veți fi puternici, senini și plini de sănătate! Amin!
Părintele