sâmbătă, 3 decembrie 2016

LA LUDUȘ DE 1 DECEMBRIE A FOST GALA DE IUBIRE A NEAMULUI ROMÂNESC!

Joi 1 decembrie
Ora 8.00
   Nu știam că ziua de 1 Decembrie 2016 va fi un memorabilă, dar parcă o doream și o așteptam ca să fie așa. În zorii dimineții Părintele Adrain Beldeanu de la la Biserica Mihai Vodă din București a poposit la Biserica Sfântul Ioan Iacob din Sibiu, în drum spre Alba Iulia, realizându-se un prim moment de excepție pentru sibieni. Și împreună cu o parte din membrii Cenaclului Lumină Lină  am plecat la Alba Iulia. Vorba lui Adrian Păunescu: ”Spre Alba/Spre Mecca/ de-a pururi...
...
ora 10.00
   Orașul Marii Uniri ne-a primit în straie de lumină. Zeci de mii de oameni, steaguri tricolore, zâmbete, entuziasm patriotic și peste toate ”mâna lui Dumnezeu” care binecuvintează acest adevărat Ierusalim al românilor. Ne-am deplasat la Biserica Bunavestire din centru Albei, unde ne așteptau Părintele Doru Gheaja și unul din cei doi preoți parohi, Părintele Dumitru Vanca. Primirea a fost deosebit de călduroasă, astfel că am început să cântăm TU ARDEAL aproape spontan și să primim gândurile bune ale ospitalierelor noastre gazde.
   Am urcat apoi în CETATE, că să reluăm cumva atmosfera trăită de cei peste 100 000 de români, care acum 98 de ani, veneau la Alba cu simțăminte puternice și animați de visul de veacuri al poporului român, acela ca să se înfăptuiască ROMÂNIA MARE. Pașii noștri au curs spre CATEDRALA REÎNTREGIRII, unde supă Sfânta Liturghie, I.P.S. Irineu, Arhiepiscopul Albei Iulia, ne-a numit: ”Patrioți Adevărați!” și ne-a binecuvântat drumurile noastre misionare. A fost un moment incredibil de frumos, ca să primim această harismă arhierească tocmai în mijlocul catedralei sfinte din Alba, loc în care se adună parcă toată istoria majoră a neamului românesc. Am mulțumit lui Dumnezeu pentru toate și am cerut să fie cât mai milostiv cu poporul român, dar să nu uite nici de noi cei care îi slujim dorurile.
Ieșind afară am ascultat colinde, am întâlnit și un fost veteran de război, care de 50 de ani nu lipsește niciodată de la Alba, ne-am fotografiat cu dânsul, ne-am închinat la statuia REÎNTREGITORULUI VOIEVOD MIHAI VITEAZUL și am plecat spre Luduș. Pe drum am avut din nou privilegiul de a sta lângă Părintele Doru Gheaja, căruia i-am sorbit cu emoție toate cuvintele, adevărate documente de înaltă simțire ortodoxă și românească. Și poate că, ar fi păcat să nu menționăm și faptul, că în drum spre mașinile noastre, parcate la Biserica Bunavestire, ne-am oprit preț de câteva clipe la statuile marilor bărbați ai neamului românesc: Episcopul Emilian Biradaș și Adrian Păunescu.
...
ora 15.00
  La Luduș am ajuns la ora 15.00, dar parcă nu intuiam nici pe departe atmosfera incendiară care avea să se nască la concertul nostru. Părintele Protopop Lucian Vosloban, împreună cu Primăria Luduș, au făcut tot ce a fost omenește posibil ca noi să ne simțim bine și pot să spun că efortul dânșilor este un model de organizare pentru oricine dorește să realizeze un moment măreț așa cum va fi seara de 1 Decembrie. Așadar, ajunși la Luduș, după ce ne-am odihnit puțin și am făcut planurile de concert am pornit spre sală.
  Vreau să vă spun că nu există cuvinte pentru a povesti ce a fost acolo. Deși Cenaclul Lumină Lină a intrat în ”bătălie” abia la ora 17.25, publicul, aproape 800 de români, au realizat o atmosferă incredibilă. Valuri de patriotism, luceferi de steaguri roș-galben-albastre și peste toate foarte mulți tineri, ne-au făcut să ne simțim mândri că trăim un astfel de moment.

PREZENT!
   Cu Părintele Doru Gheaja și Nelu Ivan la timona corabiei, Cenaclul Lumină Lină a trezit zeci de minute de momente magice, cu aplauze repetare care nu mai încetau. Lumea cânta, noi cei de scenă eram aprinși de energii nebănuite, iar organizatorii se felicitau pentru inspirația de a oferi un astfel de dar comunității, iată reperele istorice ale unor ore în care parcă am trăit cel mai frumos concert al ultimului an. Pot spune  că a fost o gală. Și omagiez aportul colegilor Sorin Popa, Andreea Tecar, Ștefan Ion și Andrei Lazăr, oameni care au pus mai presus de orice ”misiune” , dragostea de neam și dorința de a fi prezenți ”integrali” la cel mai efervescent concert al cenaclului nostru. Îmi pare rău de lipsa motivată a celorlalți colegi.Și, mă rog Maicii Domnului, ca toți colegii, inclusiv cei care din pricini motivate nu au mai venit de vreo câteva luni,  Vali Rațiu și Florin Loloiu, să fie așa cum i-am cunoscut, gata de jertfă pentru Biserica lui Hristos...
   Cenaclul Lumină Lină rămâne o stare de spirit și mai presus de toate o revelație a Maicii Domnului, făcută cu dragoste poporului român. În acest cenaclu te încadrezi și exiști ca într-o corabie care merge spre Împărăția Cerurilor. Nu există jumătăți de măsură, nu există motivații care să contrazică posibilele idei că ”ar fi prea mult” sau ”prea puțin”. Cenaclul nu este nici bărcuță și nici popas între alte lucrări existențiale. El este rădăcină de iubire și de lumină. Și de aceea, toți cei ce înțeleg să-l slujească sunt oameni binecuvântați.
   La Luduș a fost divin. Cine a fost acolo a simțit totul. Și când spun ”totul”, spun dragoste da țară, dragoste de om, bucurie, demnitate și onoare. Mai mult decât atât cred că nu se poate...

Părintele Cătălin