miercuri, 24 februarie 2016

PĂRINTELE CĂTĂLIN VĂ TRIMITE GÂNDURI ȘI SFATURI DE SEARĂ! (I)

-Rugăciunea -spunea Părintele Cleopa, practicată în casă și în biserică, îți deschide orizontul cunoașterii lui Dumnezeu și îți dezvoltă simțul cunoașterii evenimentelor viitoare din viața ta. De aceea premonițiile sfinților sunt atât de limpezi și de clare.

- Rugăciunea particulară îți oferă somn liniștit și o trezire, a doua zi, plină de optimism.

- Am spus și repet că nu există energii pozitive în oameni. Sub influența falselor religiozități hinduse(gen yoga) oamenii au preluat un tic verbal deosebit de fals: ”Cutare lucru sau cutare om îmi dă energie pozitivă!”- Aici este vorba doar de o înșelare terminologică, care atrage însă și înșelarea faptică. Doar harul Sfântului Duh, la modul cel mai concret care vine numai prin rugăciune și slujbe mai poate da pământenilor ”energii pozitive”. Iar noi, creștinii ortodocși, trebuie să începem să vorbim corect, HARUL - așa se numește energia pozitivă. Tot ceea ce însă încearcă omul autonom să trăiască și să afirme, că ar face ceva fără Sfântul Duh, înseamnă luciferism, adică primul păcat din istoria creației.

- Fără rugăciune somnul este obositor. Fără rugăciunile de seara organismul nu își operează funcțiunile lăsate de creator. Fără rugăciune adormim obosiți și ne trezim cu frică. 

-Omul fără rugăciune are tot timpul sentimentul că va pierde ceva, că a doua zi la serviciu îl așteaptă o veste tristă, că pe strada se va întâmpla ceva rău, că bolile au pus stăpânire pe el. În fap, omul este slăbit mintal, neavând harul Sfântului Duh.

-Rugăciunea înseamnă convorbire cu Dumnezeu. În urma ”discuției”cu Creatorul primești pace pe inimă. Pacea inimii înseamnă și pacea minții. Așa se dobândește îndelunga răbdare în fața oricărei situații grele din viață.

- Cel ce se roagă seara și la Biserică va primi mereu asistența Duhului. Niciodată nu vei rămâne fără ajutor din partea Duhului Sfânt. El se va îngriji de tine oriunde mergi și la orice trebuință ai.

Canonul de rugăciune e bine să:
- Fie stabilit de un duhovnic.
- Se pot citi Rugăciunile de seară sau un acatist.
Noaptea să te așezi în pat, să te închini, să faci semnul crucii pe pernă și până adormi să repeți în minte Rugăciunea lui Iisus! Cu siguranță că, a doua zi, te vei trezi puternic și fericit.