duminică, 17 august 2014

LECHINȚA ȘI REGHIN, SAU ÎNCHEIEREA EXPLOZIVĂ A MARILOR CONCERTE DE VARĂ!

Lechința, limpede și absolută!

Încă de sâmbătă seara, când am sosit la Lechința, în jurul orei 22, am gândit că “ceva nu e în regulă”... Ospitalieri prin definiție, gazdele noastre s-au întrecut pe sine ca să ne primească cu mare bucurie și să facă tot ceea ce este posibil pentru concertul de adoua zi,pentru ca acesta, să fie unul magnific. Și au reușit pe deplin... Și am reușit pe deplin, la rândul nostru, să ne dăruim publicului, într-un “concert deplin” – așa cum spunea la sfârșit colegul nostru Nelu Ivan.
Peste 1000 de oameni după părerea gazdelor. Mulțime care ne-a copleșit și ne-a asaltat până la limita stativelor de microfoane. Bărbați, femei de toate vârstele, copii entuziaști, care au cântat cu emoție alături de noi și ne-au declarat sinceră prietenie. Iar la sfâșit închinarea credincioșilor la Icoană care a durat peste o oră jumătate, în condițiile în care au miruit trei preoți. Fascinant, nu?

Nu prea știu acum cum să notăm acest concert... Pe facebook am spus că “10!10!10!” ar fi cele trei note meritate de publicul bistrițean.  Dar 10 merită și echipa cenaclului, formată din Părintele Mihai Petian, Nelu Ivan, Ștefan Ion, Alexandru Dănilă, Ovidiu Contiș, Andrei Lazăr, Mihai Doda, Ana-fetița și Andreia Tecar, plus colegii de drum care ne-au ajutat la organizarea deplasării și a concertelor.
Au vrut lechințenii să fie cei mai buni? Nu știu? Poate că, mulți dintre dânșii nici nu aveau prea multe cunoștințe despre noi, iar alții ne văzuseră în alte concerte, la Arcalia, la Șirioara sau la Sâniacob... În orice caz, s-au dăruit frumos și au avut vervă deosebită la cântecele noastre și și-au exprimat “în forță ” fericirea de a avea partener de iubire, Cenaclul Lumină Lină...
Acum, pe drumul de întoarcere acasă, multe se pot scrie. Dar, prea puțin putem reda în cuvinte. Am auzit că mulți dintre cei prezenți, erau moți, cu familii care s-au strămutat pe meleaguri bistrițene acum câteva sute de ani. Și parcă le-am simțit patriotismul și felul special în care au vibrat la cântecele iubirii de neam. Cântece de trezire, cântece de îngrijorare, cântece de viitor...
Lechința a însemnat piscul unor concerte absolut fantastice pe care le-am trăit în ultimile luni. Semn că rostul Cenaclului Lumină Lină este unul absolut și inevitabil în conștiința prezentului și a viitorului României...

REGHIN ȘI TÂRGU-MUREȘ
O să scriem mai puține despre aceste două recitaluri ale cenaclului, pentru că timpul este scurt, pentru că încă trebuie să ne gândim foarte bine ce cuvinte să alegem despre aceste două exprimări ale noastre, desfășurate ieri, într-o zi plină dinamică, de dăruire națională.
În orice caz la Reghin în Biserica și la Târgu-Mureș în incinta penitenciarului pentru tineri, Cenaclul a cântat românește și creștinește, în același mod unic și inimitabil.
Dacă la Târgu-Mureș în incinta Penitenciarului(o surpriză, aceea de a fi invitați ad-hoc în acest loc al suferinței, recitalul a fost un fel de rază luminoasă pentru speranța altora, la Reghin, în schimb, totul a fost de ținută națională și în fața unor oameni calzi și profunzi.
La Reghin ne-a venit adeseori să lăcrimăm până la cer, la vederea românilor care au cântat cântecele naționale cu atâta transfigurare pozitivă. Absoluți, divini. De aceea, Reghinul a părut un oraș cu români majoritari, o vatră a iubirii față de Maica Domnului, o iesle a smereniei și devenirii naționale.


Mulțumim Reghin! Mulțumim Târgu-Mureș! Mulțumin dragi și minunați români!