duminică, 8 ianuarie 2017

AȚEL...DOAMNE, FRUMOȘI MAI ERAU...

Ațel. Locul: Căminul Cultural din localitate. Spectatori: 200 Atmosfera: Mai greu la început, apoi bine și excepțional la final. Calitatea organizării: Părintele Inocențiu rămâne un exemplu frumos pentru orice organizator care dorește să realizeze în comunitatea sa ceva deosebit. Însăși revenirea Cenaclului Lumină Lină, la doar puțin timp după ce am mai fost
acolo, înseamnă că am fost doriți și s-au făcut eforturi în acest sens. Noutăți:  A revenit Ovidiu Contiș de la Bistrița, un gest care ne-a marcat și ne-a oferit o stare de colegialitate excelentă; Copiii și tinerii satului au prezentat un program folcloric autentic de mare rafinament, mai ales că, după cum am înțeles, ei nu au avut prea mult timp la dispoziție pentru a face antrenamente. Felicitări!

Ce frumos este să fim din nou împreună. Cu Părintele Doru Gheaja, cu Nelu Ivan ”inima cenaclului” – cum l-a numit pe scenă părintele Doru, cu dragul Romică, cu Andrei Lazăr și Sorin Popa, cu Părintele Alexandru, cu Andreea și evident cu Ștefan, parcă totul a fost o sărbătoare a revederii.  Înghețați de cele câteva zile ale nevederii, ninși la propriu de o iarnă care pare ruptă din basme, colegii din grupul cenaclului au spart gheața și și-au refăcut elanul misionar. A fost mai degrabă- așa cum zic fotbaliștii- un meci de deschidere și de cantonament. De aceea cu toții am fost veseli, liniștiți și frumoși.

La Ațel lumea a venit mai greu spre cămin, dar putem spune că ne-am simțit bine, pentru că dragostea Părintelui Inocențiu, preot harnic și plin de energie duhovnicească, ne-a făcut să ne dăruim cât am putut pe scena Căminului Cultural. Deschiderea au avut-o tinerii satului și au fost plăcuți, ba chiar minunați. Mai apoi, Nelu Ivan ne-a făcut surpriza interpretării unui cântec național de excepție POPORUL ROMÂN; OPERE COMPLETE- pe versurile marelui Adrian Păunescu. Și totul a curs simplu și curat. Spectacolul a început să ”prindă turație”, iar surpriza cea mare a fost revenirea lui Ovidiu Contiș cu o piesă plăcută publicului: AM GĂSIT O FLOARE RUPTĂ. Să nu-l uităm pe Romică, care în ținuta sa populară extraordinar de frumoasă-între noi fie vorba, Romică are mereu gusturi bune în ceea ce privește hainele românești, pe lângă calitatea sufletească de  OM adevărat- și care a interpretat duios  JOS SUB CRUCEA RĂSTURNATĂ. Și nu în ultimul rând, să scriem și depspre  Sorin Popa, care a retrezit românilor demnitatea, fie și numai prin mesajul îndrăzneț: CU CĂCIULILE PE FRUNTE/STĂM DE VEACURI  CA UN MUNTE/...


Cei care au câștigat cel mai mult la Ațel au fost chiar cenacliștii. S-au revăzut, și-au făcut planuri de viitor, și-au zâmbit, au prins puteri și acum citind acest articol se gândesc la viața lor frumoasă. Când nu sunt împreună viața trece cu ale ei probleme, cu bune , cu greutăți, cu munca de fiecare zi, cu doruri, dar vorba cântecului ”tot mai frumoasă era așa cum era”, adică tot ceea ce lăsăm în urmă sunt amintirile unui timp memorabil, de fapt este vorba de viața noastră blândă,, misionară, artistică și chiar veșnică. Știu că tot ceea ce facem are un rost. Iar iubirea este sufletul acestui cenaclu. De aceea totul are continuitate.

 Și povestea continuă...