luni, 16 noiembrie 2015

În Maramureșul istoric

În acest sfârșit de săptămână pașii Cenaclului Lumină Lină s-au oprit în Maramureș, un ținut de o frumusețe fără margini, cu munți împăduriți, cu lacuri și cascade, cu văi pitorești și sate din trecut unde respiri traiul și auzi vorba molcomă a localnicilor. Toate acestea sunt daruri ale Maramureșului pe care nu le poți descoperi decât cu sufletul. Sîmbătă la ora 14 Cenaclul Lumină Lină a ajuns la Buzești unde am fost primiți de părintele Gheorghe Știrb alături de copiii și comunitatea satului, cu toții îmbrăcați în frumoasele straie populare maramureșene. Alături de autoritățile locale și gospodarii satului, am vizitat biserica de lemn istorică a comunei. A urmat la ora 14:30 un program de colinde oferit de copii satului, un recital care ne-a uimit pe toți, iar la ora 15:30 Cenaclul Lumină Lină a urcat pe scenă. 
Părintele Gheorghe, membru fondator al Cenaclului a interpretat câteva piese mai vechi și mai noi din repertoriul său printre care „Hai opincă moroșană”, piesă compusă pe versurile scrise de părintele Cătălin. Atmosfera a fost una deosebit de caldă și prietenoasă. Timp de mai bine de două ore am avut în față un public avizat, bun cunoscător al cîntecelor noastre, un public care a cântat și vibrat la unison cu noi. Surpriza concertului a fost interpretarea de către Sorin Popa a  cântecului „Mama”, cântec scris de părintele Gheorghe în urmă cu un an. Părintele Gheorghe a fost surprins și bucuros când a aflat că acest cântec este interpretat la fiecare concert al cenaclului. Cântecul „Protest” a lui Nelu Ivan, piesă realizată în vremurile tulburi în care unii încercau să scoată ora de religie din școli a avut un mare succes.

Oamenii satului, creștini simpli, au dovedit că au loialitate totală față de biserică și păstorii ei. De acest lucru și-au dat seama toți mebri cenalcului prin faptul că dialogând deschis cu publicul s-a manifestat o mare solidaritate a acestor oameni curați și frumoși față de valorile tradiționale. Părintele Cătălin „Concertele din Maramureș au dovedit că nu biserica se află în criză, ci oamenii care au părăsit-o. Poporul majoritar este alături de păstori și cu siguranță că viitorul ne va da și mai multă dreptate. Concertul de la Buzești a fost unul pornit din suflet, pentru suflete de români adevărați”. Mâine veți putea citi pe blog și informații despre concertul de la Baia Sprie.