luni, 17 august 2015

AM FOST LA CHIOCHIȘ-ACASĂ LA POPORUL MEU!


Chiochiș. Ar fi trebuit să scriu chiar ieri această cronică, mai ales că Cenaclul Lumină Lină a avut unul din cele mai importante concerte ale istoriei sale. Vorba lui Nelu Ivan: A fost cel mai emoționant și sensibil concert din ultima vreme. Și totul a părut incredibil. Și pentru noi, dar și pentru acești minunați oameni ai locului, despre care scumpul părinte  Ioan- sufletul și organizatorul acestui concert- spunea că nu s-au înclinat niciodată în decursul sutelor de ani. Au rămas creștini ortodocși și români 100%.

Am fost la Chiochiș și sunt fericit. Eu și întreaga echipă a Cenaclului. Am văzut suflete mari de români și o iubire superbă pentru Maica Domnului. Închipuiți-vă o biserică plină, gemând de iubire de neam și cu aprindere evlavioasă la fiecare vers al pricesnelor noastre. Urmărind uimiți apariția unui cenaclu despre care până mai ieri nu știau mai nimic. Vorba unui sătean: De treizeci de ani nu a fost așa ceva în biserica noastră... Inimi bune, minuni palpabile... Ei, oamenii locului, ardelenii care știu să spună DA frumosului...
Dar iată și micul film al concertului, pe care l-am notat cu 10 curat:

ORA 9
Cenaclul ajunge de la Șirioara la Chiochiș după un drum de 50 de kilometrii. Facem cunoștință cu biserica și cu primii creștini veniți la utrenie.
Descărcăm aparatură. La o primă vedere părem ciudați, transportând într-o biserică zeci de stative, boxe, microfoane și cabluri. Andrei, Sorin, Nelu Ivan și toți ceilalți sunt implicați în acest moment. O fac calm și cu gesturi sigure, mai ales că în spate stă experiența a zeci de astfel de momente.


ORA 10
Totul e gata din punct de vedere tehnic. Începe Sfânta Liturghie. Slujesc și cântăm primele pricesne: O SFÂNT IZVOR și PREAMILOSTIVĂ MAICĂ. Oamenii încep să ne privească și mai uimiți. Apar lacrimile și filmările pe telefoane. Atmosfera se transfigurează treptat.
ORA 11.15
Părintele Ioan ne face o prezentare deosebită. Cu emoții mari începem concertul: AM VENIT MĂICUȚĂ SĂ NE MAI VEDEM... Deja oamenii se ridică în picioare. Cântă. Sunt fascinați. Noi ne simțim extraordinar. MAMA- cu Nelu Ivan și Andreea interpretează extraordinar de sensibil: SĂ SE ÎNDREPTEZE... Apoi, fratele Ovidiu cu un cântec adaptat momentului și dedicat Părintelui Ioan. Sorin Popa strânge copiii în jurul său cu al său OMU-I ATÂTA DE MIC. Teribile clipe...
ORA 12. 15
Acum totul este incredibil. Toată lumea aplaudă și cântă IMNELE ARDEALULUI... Cântecele patriotice sunt casa sufletului nostru. Din ele curge laptele demnității naționale și fii țării se întorc la sânii curați ai mamei. Părem parcă stingheriți de atâta entuziasm. TRECEȚI BATALIOANE ȘI DOINA IANCULUI se cântă și cu ochii, și cu inima și cu brațele... Valuri de demnitate, mări și oceane de românism și totul într-o mică biserică dintr-un fericit sat ardelean. Vine și RUGA PENTRU PĂRINȚI, cântă și Ioana din Apatiu-revenită în cenaclu, iar la sfârșit imnul NOI-s-ar recunoștința noastră deplină față de acest public minunat...
13.30
 Concertul se încheie. Oamenii curg spre Icoană și apoi spre brațele noastre. Rămânem prieteni pe vecie. FIE NUMELE DOMNULUI BINECUVÂNTAT! AMIN!

PĂRINTELE CĂTĂLIN