miercuri, 6 aprilie 2016

CAIETELE POSTULUI: DIALOG CU DRACUL INVIDIEI!

Imagini pentru citate creștine despre invidie 
Ulcerul sufletului e invidia- așa spunea Socrate în urmă cum peste două mii de ani, și mă între retoric dacă s-a mai schimbat între timp ceva pe planetă. Părintele Iosif Vatopedinul pe care l-am cunoscut din cărți ca și cum mi-ar fi fost un bunic, spunea că invidia este o buruiană ce trebuie îmblânzită și mă întreb atunci dacă nu cumva este o fiară cu dinți ruginoși și otrăviți.
Hai să luăm lucrurile însă metodic. Este Postul Mare și fiecare lupta cu buruiana lui. Eu cu a mea, Tu cu a ta. Voi cu a voastră. Invidia însă este o buruiană ciudată. Vezi că unuia îi merge bine, și atunci te apucă un dor de ducă, că ai porni spre casa lui să-i smulgi și acoperișul. Un duh șiret, fiți siguri că vine din Panteonul demonilor, probabil un drac responsabil cu propria muncă, se strecoară în inima ta și începe să te chinuie. Dialogul dracului cu omul invidios e cam acesta:
Dracul: - Ce faci, dormi? Tu nu vezi că ăluia sau ăleia îi merge bine?
Invidiosul: - Hai, lasă-mă că nu te cred!
Dracul: - Scoală frate(soro) și du-te de vezi. Adică, tu, un om bun, corect, care-ai muncit o viață întreagă să nu-ți fie nimic bine în viață? Tu chiar suporți toate nedreptățile? Dreptate și corectitudine nu mai e pe pământ. Hai du-te și fă ceva!
Invidiosul: - Nu prea știu ce să fac, dar ai dreptate. Trebuie să luăm măsuri, să-i distrugem pe cei fericiți. Să-i urmărim peste tot,să le furăm liniște, mulțumirea, demnitatea. Dreptate pentru mine!
Imagini pentru bolnavi de invidieDracul: - Eu sunt părintele dreptății. Mereu le-am atras atenția oamenilor că suferă din cauza nedreptăților altora. Iisus ia- învățat iubirea. Eu îi învăț dreptatea.
Invidiosul: - Și cum reușești să fi eficient?
Dracul: Le vorbesc de demnitate. Granița între demnitate și dreptate oarbă e foarte subțire. Omul având mereu o părere bună despre sine, și mereu socotind că i se cuvine mai mult în viață, va pica ușor în plasa mea. Va crede mereu că tot ceea ce inteprinde, răzbunări, invidii, bârfe, judecăți, sunt acte justificate. În fapt, ele nu au nimic cu Iisus, cu teoria dragostei lui... Imposibila lui doctrină... Auzi, să iubești pe cel ce ți-a făcut rău... Pe cel ce te tracasează... Pe cel ce te judecă... Brrrr... Îmi vine acum să mă rostogolesc pe jos... De ciudă... Brrrrrr....
Invidiosul: - Și totuși lumea mai crede în El...
Imagini pentru iisusDracul: - O perioadă. Dar sunt tot mai puțini creștini autentici. Unii iubesc doar ce au de iubit. Și sunt asemenea nouă, căci și noi dracii ne iubim între noi. Soțul o iubește pe soție. Copilul pe mamă și mise pare normal. Este echitate, adică dreptate. Că fiecare primește ceva în schimb. La fel cum facem și noi. Dar hai să-i punem să-i iubească pe vrăjmași... Ha,ha, ha, ha... Numai iubește unul... Teoretic toți sunt de acord cu Iisus, practic nici unul nu iubesc... Dacă dai, îți dă...  Acum însă avem altceva de făcut.
Invidiosul: - Ce anume?
Dracul:- Păi, hai să mergem pe la cei fericiți. Ieșim în  lume și-i calomniem. Îi urmărim, le  trimitem vești negre, le vorbim de răutatea altora. Le spunem că au fost judecați în public. Îi înjurăm în public. Le luăm liniștea și apoi vom fi noi fericiți. Să-i vezi atunci cum vor reacționa. Să te ții de fericire. O să-și dea toți arama pe față, că ei săracii de atâta doctrină nici nu știu că de fapt ne aparțin. Stau în genunchi și când se scoală le sună telefonul și primesc o veste proastă. Și asta îi enervează. La dracu, cu tot ce au citit în cărțile lor... Lasă toată doctrina deoparte și fug și ei după dreptate... Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha....
...
NOTA AUTORULUI SAU C A O CONCLUZIE:

Dialogul de mai sus este o ficțiune. Problema invidiei însă este mai mult decât o realitate, ea estetemplu al diavolului și poate fi greu vindecată. Pentru aceasta consultați un duhovnic și țineți postul cu hotărâre. Diavolul are totuși două slăbiciuni: mărturisirea păcatelor tale și nevoința ta.