luni, 10 decembrie 2018

Cronica concertului de la Crăciunelul de Jos

”Centenarul Marii Uniri, în inima fiecărui Român!”
Un nou concert, o nouă dovadă de patriotism, de trăire lăuntrică prin care iubirea de țară își are obârșia prin chiar ceea ce transmit cei care alcătuiesc Cenaclul Lumină lină, acel mănunchi de oameni inimoși care și-au pliat drămuitul timp, majoritatea cu serviciu și problemele lui de viață, ale familiei sau cei mai tineri membri, activității școlare, cu teze, examene. Și totuși în tot acest amalgam cotidian ne facem timp în a răspunde chemării părintelui Cătălin Dumitrean luând drumul țării spre un nou și nou concert, spre o nouă întâlnire cu publicul spectator - doritor de trăire lăuntrică animați de-un acut sentiment de iubire de țară. Poate și de aceea chiar dacă astfel de drumuri cer sacrificii, în timpul concertelor cât și la finalul acestora, aplauzele prelungite, uneori lacrimile la colț de geană răsplătesc cu prisosință efortul, drumurile bătute, transformând oboseala zecilor, sutelor de kilometri parcurși, în zâmbetul curat, participarea prin cântec celor ce ne sunt spectatori.
Mai ales, acele înălțătoare și pline de mândrie cântece patriotice, pricesnele, sau vorbele pline de înțelepciune ale părintelui Cătălin, întotdeauna ajung să reverbereze în trăirile și sufletele oamenilor, finalul apoteotic fiecărui concert revenindu-i mult îndrăgitului părinte Doru Gheaja, un adevărat purtător de istorie și făuritor multor cântece patriotice iubite de noi românii, până nu demult interzise, nu odată chiar în acele vremuri luând asupra preacuvioșiei domniei sale, acea vină distinctă și nevinovată, de a arăta pe scenele atâtor spectacole ale cenaclului !Flacăra” că este ROMÂN, și nu unul de complezență – gata să facă pe placul cuiva, ci simțind acel drag, redând prin cântec măreția eroilor neamului românesc. Așa se face chiar dacă ne apropiem de sfârșit de an, și începutul Anului Nou, concertele programate își urmează cursul firesc, actualul concert l-am avut duminică 9 Decembrie 2018, în frumoasa comună Crăciunelu de Jos, unde în sala Căminului cultural, într-o incandescență crescândă, fiind ochi de localnici am susținut al 485-lea concert. Având-o gazdă primitoare, mai ales acum în prag de sărbătoresc timp dedicat colindului pe primărița Lenuța Bubur , cea care alături de consilierii locali au în vedere pentru îmbunătățirea nivelului de trai are de pus în practică o serie de activități, o serie de proiecte de investiții cum ar fi: darea în funcție a Stației de epurare, modernizarea – reabilitarea drumurilor, asfaltarea de străzi cât și alte facilități publice care vor contribui la ridicarea nivelului de trai fiecărui localnic. 
Evenimentul de actualitate Centenarul Unirii își are ecoul său drept dovadă concertul la care am luat parte se înscrie pe lista activităților dedicate Centenarului. Înainte de a urca noi, cei din Cenaclu Lumină lină pe scenă, a fost organizat un amplu și bine primit de publicul spectator spectacol folcloric cu participarea unor tineri interpreți din zonă. De fapt cei prezenți, în prima parte a programului artistic, au avut plăcerea să o asculte pe binecunoscuta interpretă Veta Biriș cu ale ei cântece pline de patriotism și lirism doinitor ardelenesc, fiind înconjurată de localnicii acestei așezări, cu multă dragoste și prețuire. Ne-a bucurat întâlnirea cu interpreta de muzică românească, frumoasa de acum doctoriță Ina Todoran, ”fiică a satului” cea care a avut dublul rol în tot acest spectacol, cel de prezentator cât și cel de interpret, în sfera muzicii văzută pe scenele atâtor spectacole și recitaluri, o prezență agreabilă plină de gingășie, dar mai cu seamă este o foarte bună interpretă a cântecului ardelenesc de pe Târnave. 
Părintele Doru Gheaja, adăugând la adresa acestei tot mai cunoscută și îndrăgită de publicul spectator artistă, cuvinte de laudă, cunoscând-o încă de elevă, pe când bătea la porțile afirmării. Se cuvine să amintim prezența la Crăciunelu de Jos, celor care au alcătuit programul cenaclului în concert, pe lângă părintele Doru Gheaja, Cătălin Dumitrean, este salutară prezența lui: Nelu Ivan, Marius Catalan, Părintele Alexandru Dănilă, Andrei Lazăr, Romică Harșany, Vasile Luca, preotul dr. Mihai Petean, neuitând aportul considerabil a organistului Stefan Ioan, cel care se îngrijește și de sunet pe tot parcursul desfășurări concertelor. Viitoarea întâlnire va avea loc duminică 16 Decembrie la Râșnov – Catedrală, unde cântecele, colindele aducătoare de alinare și astâmpărare de doruri , vor aduce din tăriile cerului vestea ce bună a Nașterii pruncului Hristos. 
Vasile Luca