duminică, 13 martie 2022

DUMINICA ORTODOXIEI ŞI CINSTIREA ICOANELOR ÎN BISERICA DEALULUI DIN SIBIU

 


După Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, Părintele Cătălin Dumitrean ne-a vorbit în predica

domniei sale atât de mult şi de frumos despre cinstirea sfintelor icoane, care pentru noi creştinii ortodocşi reprezintă o valoare. În Biserica de pe strada Dealului din Sibiu, părintele Cătălin Dumitrean aduce de vreo 7 – 8 ori pe an icoane făcătoare de minuni. Icoana este elementul esenţial al identităţii noastre, a creştinilor ortodocşi. Prin sfintele icoane, Dumnezeu se descoperă în inimile noastre, ne cheamă la rugăciune şi astfel se crează acea legătură sfântă între credincios şi Sfântul zugrăvit în icoană. Lupta pentru icoană a început încă din anii 729 – 730, aşa cum ne-a vorbit în predică şi părintele Cătălin Dumitrean, când împăratul Leon influenţat de cei care nu agreau icoana, a dat un ordin să se scoată toate icoanele din Biserici. În diferite locuri creştinii s-au ascuns în catacombe pentru a-şi ţine cultul lor religios. În icoană, vedem Faţa luminoasă a lui Hristos în care se rezumă toată credinţa şi viaţa creştină şi întreaga Ortodoxie.

Când privim icoana Maicii Domnului, parcă ne ridicăm cu întreaga fiinţă spiritual către Dumnezeu, crezând din tot sufletul. Simţim puternic cum rugăciunea noastră, se uneşte cu rugăciunea Măicuţei noastre Sfinte către Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre şi pentru pacea lumii! 


Iată, când alţii dărâmă, ei zidesc; când alţii insuflă teamă, ei redau speranţa şi încrederea oamenilor mulţumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile ştiute şi neştiute


totodată  rugându-L să ne dăruiască sănătate şi înţelepciune tuturor şi mai ales celor care iau decizii pentru soarta lumii. Revenind la sfintele icoane, am înţeles că sunt pictate după un anumit canon, icoanele înfăţişază evenimente din istoria mântuirii neamului omenesc inspirate din vieţile sfinţilor sau din Sfânta Scriptură.

Sfântul Damaschin spunea că, Chipul Sfânt din icoană este plin de har, prin urmare e ”purtător de duh” ca şi cel pe care îl reprezintă. Noi creştinii ortodocşi, ne afirmăm credinţa noastră puternică în Dumnezeu, prin cinstirea sfintelor icoane. Am înţeles din predica preoţilor noştri, că Dumnezeu i-a învrednicit pe oamenii bineplăcuţi Lui de darul Sfinţeniei. Atunci când ne închinăm sfintelor icoane, ne închinăm persoanei reprezentate în ea.

Dăm Slavă Lui Dumnezeu pentru toate! Mulţumim pentru această  Sfântă Duminică a Ortodoxiei! Mulţmim preoţilor slujitori în această Biserică pentru rugăciunile deosebit de frumoase.